Ореше

WHITES

Chardonnay 2,1ha
Царят на белите винени сортове, от групата на среднозреещите сортове лози. Гроздът е малък, цилиндричен, покрит с тънка и жълто-зелена кожица. Вината обикновено са с плътно тяло, достатъчно алкохол и екстракт и дълъг послевкус. Общото за всички тях е приятната им, сърдечна и не особено сложна същност, с която те спечелват сърцата на публиката по света. Палитрата на ароматите е много богата, като в нашия по-студен регион често се усеща зелена ябълка.Traminer 1ha.
Известен и като Гевюрцтраминер и Розов траминер е бял винен сорт грозде, с произход района на Тирол, Австрия и Южен Тирол, Италия. Ранозреещ до среднозреещ сорт : гроздето узрява в началото и средата на септември. Гроздът е малък, коничен, а зърната са дребни и овални. Кожицата е дебела и жилава и месото е сочно, сладко и ароматно. От гроздето се получават много ароматни, висококачествени бели сухи, полусухи и сладки вина и шампански. Сортовите вина се отличават със златистожълт цвят, високо алкохолно съдържание и силен сладникав аромат с преобладаващи нотки на цветя и екзотични плодове.Muscato Otonel 0.5ha.
Bял винен сорт грозде селектиран през 1852 г. във Франция от Моро-Робер. Ранен винен и десертен сорт, който узрява през втората половина на август. Гроздът е малък, зърната са сферични, зеленикаво-жълти, понякога с ръждиви петна. Кожицата е тънка, жилава, а месото е сочно, приятно на вкус, със силен мискетов (мускатов) привкус. Белите сухи вина, произведени от този сорт са висококачествени, с доста интензивен и цветист характер, напомнящ виолетки и индрише , значителна плътност и умерена свежест. Поради ароматния си хараткер, сорта е много търсен у нас и за производството на ракия.Sauvignon Blanc 0,5ha.
Гроздето е с произход от района на Бордо, Франция. Седнозреещ сорт (към средата на септември) с малък до средно голям грозд. Зърната са малки, сферични и често деформирани поради сбитостта на грозда. Кожицата е жълто-зелена, а вътре месото е сочно, сладко, с приятен възкисел вкус. От този сорт се приготвят висококачествени бели вина, които се отличават с прозрачен жълтеникаво-зелен цвят, свеж и хармоничен лек вкус и аромати на сено, тропически плодове и цариградско грозде.Dimiat 0.5ha.
Сорта е много стар и типично български, може да бъде ползван и като десертен. Характеризира се с висока киселинност, ниска захарност. Късно зреещ е (често през първата половина на октомври) и у нас е широко разпространен в насажденията край черноморското крайбрежие, особено прочул се от продуктите на изба Ексиноград. Гроздът е средно голям, полусбит, зърната са средно едри, сочни, сладки, покрити с жълто-зелена, средно дебела, жилава, здрава кожица. От гроздето се получават леки, бели, трапезни вина и висококачествен материал за конячен дестилат. Ако не е в купаж, вината направени от Димят са ароматни, обикновено сухи и хармонични.Tamianka 0.5ha.
Сортът Тамянка е от египетски произход. Разпространен е в почти всички лозарски страни, като нас е райониран. Познат е и с наименованията - Теменуга (Врачанско), Мускат блан (Франция, Италия), Мускат Канели Италия), Мускат белый (страните от бившия СССР). Тамянка е средноранен винен сорт (началото на септември). Гроздето натрупва лесно захари и при лекото му стафидиране се получават висококачествени полусухи и сладки вина, които се отличават с тъмнозлатист цвят, плътност и фин мискетово-тамянов аромат. Затова се е наложило като класически винен сорт за получаване на качествени десертни вина.Varna Misket 1ha.
Варненски мискет е бял хибриден винен сорт, селектиран чрез кръстосване на сортовете Димят и Ризлинг рейнски във ВСИ "Васил Коларов" - гр. Пловдив. Среднозреещ сорт (втората половина на септември). Гроздът е среден по размер, цилиндричноконичен или крилат. Зърното е дребно, овално, с дебела кожица, жълто-зелено до кехлибареножълто, сочна консистенция и мискетов аромат. От гроздето се получават висококачествени десертни и полудесертни бели вина - светли, плътни, хармонични, с приятен лек мискетов аромат.Vraca Misket 0.5ha.
Врачански мискет е стар бял винен сорт грозде, отглеждан основно в Унгария и България. Среднозреещ сорт. Гроздето узрява през първата половина на септември. Гроздът е среден (145 г.), цилиндрично-коничен, понякога с крило, полусбит. Зърната са едри, овални, жълто-зелени с ръждиви петна и редки точици. Кожицата е дебела и крехка. Месестата част е сочна, с хармоничен вкус и силен мискетов вкус. От гроздето се получават висококачествени бели десертни вина, с прозрачен жълтозлатист цвят, развит букет, хармоничен вкус и траен мискетов аромат, затова е подходящ за да се купажира със сортове с по слаб аромат.Pinot Grigio 0.5ha.
Пино гри (сивото пино) е бял винен сорт грозде от Франция, за който се смята че е клонова генетична мутация на Пино ноар (червен), Средно зреещ сорт (пълрвата половина на септември). Гроздът е малък, цилиндричен и много плътен. Зърната са дребни, закръглени, често деформирани, розово-сиви, но могат да варират от синьо-сиви до розово-кафеникави. Кожицата е тънка, а месото сочно, с приятен вкус и безцветен сок. Използва се за приготвяне на висококачествени бели сухи вина, шампански виноматериали и пенливи вина. Вината са свежи, с добър киселинен баланс, с фин вкус, екстрактивни и плътни, с бял, тъмнозлатист или медно-розов цвят и плодов аромат.Silvanet 0.7ha.
Силванер (на немски: Silvaner), който идва от Австрия и Германия. Средно зреещ сорт, в края на август и първата половина на септември. Гроздът е малък, цилиндричен и до силно сбит. 3ърната са дребни, сферични, зеленикаво-сиви, с дребни редки кафяви точици. Кожицата е тънка, здрава, леко отделяща се от месото. Месото е сочно, с хармоничен вкус. Използва се за получаване на висококачествени бели трапезни вина, които са леки, сухи, понякога леко опушени, със средни киселинни нива, с фин хармоничен вкус и добре изразен букет, напомнящ аромата на полски цветя. Те нямат потенциал за отлежаване и е препоръчително да се пият млади. Гроздето може да се използва и като десертно или за производството на гроздови сокове.Trebbiano 1.2ha.
Юни блан (на френски: Ugni Blanc или на италиански: Trebbiano) е винен сорт грозде, с произход от Италия. Късно зреещ, през първата половина на октомври. Гроздът е голям, коничен и разклонен в основата. Зърната са дребни, сферични, зеленикавожълти с дребни, редки точици. Ципата е прозрачна, дебела, жилава. Месото е сочно и с хармоничен вкус. От него се получават висококачествени бели трапезни вина с голяма свежест и букет, в България се използва предимно за конячен дестилат.Aligote 0.7ha.
Алиготе (на френски: Aligote) е винен сорт грозде, от Бургундия, Франция, който се отглежда от повече от 300 години. Среднозреещ сорт, узрява през първата половина на септември. Гроздът е средно голям, цилиндричен и сбит. Зърната са дребни, овални, зеленикавожълти, с дребни редки точици. Месото е сочно, с хармоничен вкус. Кожицата е тънка, жилава. От сорта се риготвят висококачествени, бели, трапезни и пенливи вина, както и конячен виноматериал. Вината се отличават със светлосламест цвят, лекота, свежест, хармоничен вкус и нежен букет. Използва се предимно в купажи и значително по-рядко самостоятелно. В миналото от този сорт в България са се произвеждали значителни количества десертни вина. Вината от този сорт нямат добър потенциал за отлежаване. Алиготе е основен сорт на провинция Бургундия във Франция, където от него се произвеждат известните бели бургундски винаREDS

Merlot 2ha.
Мерло е висококачествен винен сорт грозде, създаден от сорта Кабарне Фран, широко разпространен в района на Бордо, Франция. Гроздът е средно голям, цилиндрично-коничен и полусбит. Зърната са дребни, сферични и тъмносини. Ципата е тънка и жилава. Месото е сочно и с хармоничен вкус. Вината му се характеризират с интензивно червен цвят, пълнота, хармоничност на вкуса и богат букет. Отлежалите вина се характеризират с мощен комплексен аромат, в който се откриват нюансите на дъб, захаросани плодове, дим и трюфели.Cabernet Sauvignon 1ha.
Каберне Совиньон е най-разпространеният в света червен винен сорт грозде, с произход от района на Бордо, Франция. Сорта е един от малкото червени, които виреят добре в нашия Североизточен район. Средно зреещ сорт (средата на септември). Гроздът е малък, цилиндрично-коничен, а зърната са дребни и синьо-черни. Кожицата им е дебела и жилава, но месото е сочно и хармонично на вкус. Използва се за сортови и купажни вина, шампански виноматериали и сокове. Сортовите вина се отличават с наситен тъмночервен цвят, добра плътност и интензивен аромат на дребни червени плодове — касис, къпина и черница. При отлежаване в дъбови бъчви вината развиват богат, комплексен аромат, с нюанси на подправки, дъб, дим, шоколад и канела. Обикновено вината разкриват максималните си качества след 3 до 10 годишно отлежаване.Syrah 0.5ha.
Сира произхожда от югоизточна Франция, резултат от кръстосването на малко известните сортове Бланшет и Дюреза. Ранно зреещ сорт (края на август), с малки гроздове, които са цилиндрично-конични. Зърната са средни по големина, леко овални и черни. От Сира се правят сортови и купажни вина, както и розета. Младите вина имат характерен богат букет, висока плътност и много танини, което допринася за големия им потенциал за стареене. С остаряването си вината придобиват нови ароматни нотки, като шоколад, тютюн и кожа.Pinot Noir 0.5ha.
Пино ноар е стар сорт грозде, от района на Бургундия, Франция. Ранно зреещ сорт, с малък гоздът, който в цилиндричен и сбит. Зърната са дребни, сферични, деформирани и синьочерни. Кожицата е тънка и жилава, а месото е сочно и хармонично. Характеристиките на този сорт, го правят един от най-трудните за отглеждане и винифициране, но в подходящи условия от него се правят едни от най-хубавите, уважавани и скъпи вина. Те се отличават със средно интензивен цвят, аромати на горски плодове, лека сладост и ниско съдържание на танини. Само най-добрите от тях се отлежават, като някои достигат зрялост след 15-20г.TABLE GRAPES 2ha.

Имаме няколко десертни сорта с нисък добив, които в момента развиваме.

Oreshe - Lucky Winery Ltd. Ian Huniadi 37, et.3 0896855440, office@oreshe.com

БГ